BUKUROSHJA IME

Bukuroshja që më lindi në vjeshtën e tretë,

pasi më ushqeu me gjakun e bardhë të gjirit,

më dha edhe bardhësinë e shpirtit të vet

dhe më ruajti si dritën e bardhë të syrit.

 

Nëna më mbajti plot dy vjet në sisë,

të ma mbushte zemrën me dashuri të madhe.

Më deshi si djalin e parë të shtëpisë,

ndonëse i dha vatrës gjashtë djem radhe.

 

Kur gjarpëri më goditi me pickim të shpejt,

nëna ma thithi helmin e tmerrshëm me gojë,

pranoi pa asnjë mëdyshje vdekjen e vet,

që nga vdekja e sigurt të më shpëtojë.

 

Edhe kur gjashtë vjeç, më mori lumi

dhe në gjeratoren e thellë m’u fundos jeta,

nëna u hodh e më rrëmbeu nga uji,

siç vërsulet shqiponja me kthetrat e veta.

 

Nëna më mësoi t’i kushtohem punës,

me pasionin që më kishin ngjitur në emër.

Të mos gëzohem, kur njeriu vuan dhunën

ndërsa dhimbjen e tjetrit ta ndjej në zemër. 

 

Të urrej fuqishëm tundimin për të vjedhur,

që i ka thonjtë e gishtave të zgjatur te burgu.   

Dhe të mos përvetësoj kurrë sendin e gjetur,

se mbetet pa gjumë personi që e ka humbur.

 

Të mos vras zogjtë që këndojnë pemëve,

as të mos shkel gjallesat ndanë udhe,

se edhe ata kanë shpirtra si të njerëzve

dhe i qajnë nënat e tyre me lot e me kuje.

 

Pa dashur nënën time, që më solli në botë, 

me të gjithë fuqinë e shpirtit që zotëroj,

si mund të dua njerëzit që gjeta mbi tokë,

apo për frymorët e tjerë të sakrifikoj?!...

 

Sepse, kur nëna nisi për mua krijimin,

duke lidhur rruazat në mitër qelizë pas qelize, 

lidhi fort edhe shpirtin e saj me timin, 

për të gjithë kohën e përbashkët jetike. 

 

Nëna ka qenë për mua dashuria e parë

dhe asnjë ndjenjë pasardhëse nuk e lëkundi.

Ndonëse mungon e s’e shoh të gjallë,

Nëna do mbetet edhe dashuria ime e fundit. 

 

Se të gjitha mirësitë që më dhuroi nëna,

i pata hajmali, që më ndihën fatin në jetë.

Prandaj atë bukuroshe s’e ndaj nga zemra,

deri në çastin kur të shkoj pranë saj dhe vetë... 

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145