ELEGJI PËR VDEKJEN E LULEVE

 

Jam ulur në stolin e fundvjeshtës së pikëllimit,

vajtoj vdekjen tuaj të trishtuar, o lule bukurie!

Juve u venit ngjyrat, fryma e ftohtë e dimrit,

mua gjëma juaj më çngjyros, retinat e syve.  

 

Ky mort i bukurisë suaj, me ylbere mes fletëve,

duke varur kryet mbi varrin e akullt të stinës,

më trishton më tepër se zverdhja e gjetheve,

që rrëmbejnë erërat, e i flakin skutave tinëz.

 

Kemi folur bashkë fjalë të pathëna nga gjuha,

disa shprehje, që s’i ka asnjë fjalor i shkruar,

mendime të frymëzuara nga ngjyrat e purpurta,

që s’gjenden në asnjë hieroglif, për t’u deshifruar.

 

Brenda lulëzimit tuaj, kishit tharmin e poezisë,

që ngjizej, me pjalmin e kolorit dhe aromave, 

kishit figurat krahasuese, me kulmet e bukurisë

dhe nderin për të qëndruar në krye të dhomave. 

 

Cili burrë i dashuruar, s’e bëri femrën të gufojë, 

me tufën aromatike, dërguar prej tij dhuratë?

Cili poet, në vargjet me trëndafila, s’i këndojë,

dashurisë së fluturave, mbi karafila e zambakë?

 

Vdekja juaj e madhërishme, me heshtje mortore,    

siç vdesin ylberet, me qefinin e reve hapësirave,

lë tokën nën lotët e shiut dhe nën qefin dëbore,

me horizonte të shkretuar, nga vdekja e ngjyrave.

 

Ah, si do të pres edhe gjysmë viti, rilindjen tuaj,

pa i çuar njeriut të zemrës, tufën e luleve me vesë!

Vetëm qielli dhe toka, mund ta ndjejnë, sa do vuaj,

derisa t’i çoj pranverën te dera, në të parin mëngjes... 

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145