SHKOJ NË PYLL

Shkoj në pyll. Rruga e gjelbër

më thërret në përditshmërinë e heshtjes.

Pyllin e dua dhe më do si blerimin e tij.

Pse u vonove? Më pyesin gjethet me kureshtje,

duke më vështruar miqësisht, si mijëra sy.

 

Hapat e frymës sime,

më shpien aty vetvetiu,

si somnambul që del në orët e para të agimit,

me një fletore ylberore palosur pas shiut,

kur oksigjeni shushuritës 

përhap aromën e blerimit.

 

Në njërën nga ditët e rinisë së parë,

ahu plak, i ngarkuar

me zogj dhe fole te krahët,

më pyeti:

Pse bie era det, more djalë i mbarë?

Vij nga viset Joniane!, thashë me zë të pakët.

 

Plaku mjekërgjelbër qeshi,

duke tundur degët nën tëndë

dhe më shtroi hijen e freskut mbi barin veror.

Këtu do biesh era këngë, më tha hijerëndë.

Dëgjoi të gjitha ligjërimet e zogjve në kor,

kur i këndojnë stinës të gjithë bashkë,

pi cicërimat e ëmbla, si gllënjkat e burimit,

dehu me shushurimat e frymëzimit tim të lashtë

dhe këtu do bëhesh patjetër

poet i blerimit!...

  

Aty, mes klorofilit të gjetheve të dëndura

dhe këngëve të zogjve bishttundës,

më gjeti Diana, e bukur, si vet perëndesha. 

Ajo më deshi si e marrë

dhe si i çmendur e desha.

Nga puthjet e blerta,

çelnin gonxhe buzët tona aguridhe

dhe lidhnin kokrra të kuqe

lirishtat me luleshtrydhe...

Derisa në shtratin me gjethurina të thata,

u ngjiz fëmija

dhe lindi vajza e parë, poezia.

 

Pastaj flora vegjetative dhe ozoni pyjor,

mbushën me vargje tërë jetën time.

Dhe prapë shkoj në pyll,

të shtyj ditët e thinjura të trokut kohor. 

Se aty nën gjethet e rëna nëpër vjeshtra,

kam gjurmët e kujtimeve të rinisë nostalgjike,

arkeologjinë humusore me eshtra,

të fosilizuara nëpër vite frike...

 

O pylli im i shtrenjtë,

vetëm ti ma zbut e bleron shpirtin tim të trazuar!

Sepse ti më ke dashur si baba i vërtetë,

dhe më do me sinqeritet prindëror të kulluar

edhe tani kur jam bërë tri herë baba vetë,

dhe mësova qëndrimin vertikal përballë botës,

nga shembulli i mbijetesës tënde shekullore,

duke shtrirë rrënjët në thellësi të tokës

dhe zgjatur degët në kaltërsi qiellore...

 

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145