SHTËPIA ME XHINDE

Ati ynë me toka pjellore

dhe shtëpi të shenjtë në Vurg,

la zogjtë vocërrakë pa fole,

nën breshrin e pamëshirshëm.

Sepse ziliqarët i rrëmbyen pronat,

pasi e kishin rrasur në burg,

me dëshminë e rreme,

për agjitacion të rrezikshëm...

 

Ah, shtëpinë dhe tokat tona

i mori kush s’i pa as në ëndrra!...

Nga ajo reformë grabitqare

që shkallmoi pasuritë e vatanit.

Ndërsa ati ynë i mjerë,

la hekurat për të jetuar në tënda,

mes beduinëve të turmës sonë,

në shkretëtirën e Ballkanit.

 

Pasi u shembën ligjet hata

që kish ngritur ferri i kuq,

sherrsjellësi i madh “7501”

famëkeqi ligj i ri,

pronat tona ua fali sërish,

atyre që thanë se ishin bujq,

por kishin ikur emigrantë,

të fitonin me dy shtetësi.  

 

Ata shitën tokat me gjithë varre

dhe shpallën trimëri:

“Kush vjen tek ne

të kërkojë shtëpinë dhe tokën,

që na ka dhuruar

ligji i shtetit me bujari,

vjen me dëshirën e tij

për të lënë këtu kokën!...”

 

Bija ime u bë kureshtare

për kryefjalën shtëpi të gjyshit,

ngulmoi ta shpimin aty ku koka

kërkohej peng i vizitës.

Refreni i saj i përsëritur

arriti së fundi të na grishi,

ta çonim me makinë të maskuar

deri në afërsi të frikës!

 

Ajo pa ëndrrën nga xhamat

dhe lëshoi psherëtimën shpirtit:

“Eh, ta kishim këtë shtëpi

majë kësaj kodre të praruar!...

Do jetonim sikur kodra

të ishte vetë prehri i gjyshit,  

që shkoi në qiell buzëplasur,

si patriark i pikëlluar!...

Por këtij absurdi këtu i thonë:

Të kesh frikë shtëpinë ku linde,

se aty brenda banojnë xhinde!”...

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145