NUK JAM UNË...

Mbrëmë në një ëndërr

tejet të habitshme,

njerëzit kishin të gjithë

një pamje në fytyrë,

ishin të tërë njësoj

në përmasat fizike,

dhe me zërin identik  

në një timbër të shtrirë.

 

Burri shikonte gruan

tek puthej në buzë,

apo e gjente nudo,

nën një mashkull tjetër

dhe ajo i shfrynte serbes:

Jot shoqe nuk jam unë, 

shko gjej tënden,

ke ngatërruar adresën!...

 

Kësisoj nuk shpërfaqej 

xhelozia ndër çifte,

tradhtia ishte në modë

njëlloj si te kafshët;

delet bjonde bënin kopilë

në tufën kolektive,

deshtë brun ndërzenin

kopenë e përbashkët.

 

Vogëlushët të një stampe

gëlonin në maternitet,

si zogj të sapodalë

nga vezët e një klloçke.

Për të mos u ngatërruar

nga prindërit e vërtetë,

rriteshin së bashku

në çerdhe e kopshte.

 

Dalloheshin nga etiketa

varur në qafë me emrin,

ku të rriturit shkruanin

ndonjë emër të ri,

kur nga nevoja braktisnin

për ca kohë vendin

dhe pagëzoheshin kishave

në Greqi e Itali.

 

Jetohej në pasigurinë

më kaotike të një kombi,

ku nuk gjendej lehtë

autori ekzakt i krimit.

Rendi nuk faktonte dot

identitetin e personit

Drejtësia nuk siguronte

provat e burgimit.

 

Kriminelët me vetura luksi

bënin ligjin ku të donin,

policia dhe gjyqet,

me rraskapitësen punë,

zinin çdo specie “peshqish”

dhe sërish i lëshonin,

pas shprehjes shpëtimtare:

Nuk jam unë!”...

 

E bombardova ëndrrën

me pyetje gjer në mesnatë,

pasi nuk mora përgjigje

nga asnjë i shurdhuar,

për bëmat e palogjikshme

të asaj jete të llahtartë,

brofa nga gjumi përpjetë,

duke klithur i tmerruar:

 

Uh, shyqyr, o zot, që s’jemi 

si pikat e ujit në lumë,

se vaj halli, po të thoshim

të gjithë: “Nuk jam unë!”...

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145