SHQIPTAR, O SHQIPO FLUTURIMTAR!...

O klithmë e lashtë, mbi relievin me gërxhe të thepisur,

ngurtësuar nga llava vullkanike ndanë ujërave gadishullore!

Pjellë e zanave, me ofshamave mortore në gjoksin e stolisur,

dhe e kreshnikëve kordhëtar të gdhendur në eposet shekullore!

O krijesë e ngulitur nën Hënën e netëve me kollitjet e barutit  

dhe nën Diellin flakëhedhës të agimeve mbi kreshtat epike,

ku syri i akulluar te shënjestra hakmarrëse e Kanunit, 

kullonte në det lotët e hidhur të breznive tragjike! .....

 

Shqiptar, o lis i rritur shpateve, ku gurgullojnë me jehonë,

përrenjtë e gurrave nga burimet e përgjakura të etnive!

Atdhetar që të zbrazën në damarë qysh në embrion,

zemërimin e vetëtimave kacafytëse, për gurët e kufijve!

Qeleshebardhë i sertë dhe bujar,

vrastar për një pëllëmbë arë,

të ndarë mes disa rrëkeve me zjarr!...

 

Krismat e tua i kalibrove të arrinin deri në Lindje,

ku të thërrisnin grindjet e përjetshme të profetëve,

por veshët i mbaje nga Perëndimi i mrekullive,

ku shfletonin gjithësinë mendjet e ndritura të etërve;

Tek thelloje rrudhat e dheut rreth gurëve të varreve,

ku flinin epigrafet e pavdekshme të amaneteve, 

për të zgjatur përjetësinë fisnore nëpër ugare,

duke u hedhur stinëve farën jetëdhënëse të gjetheve.

 

Ku e gjete forcën, që frymën e ngjeshur në kraharor,

e shfryve aq fuqishëm nëpër të gjitha kontinentet,

duke kapërcyer meridianët, si brazdat e shpateve malor,

për të arritur hapat e penguar të dhjetëra vjetëve?!

Dhe shtrirjen e këputur në perimetrin e trojeve arbërore,

e lidhe fort tek e nesërmja e gjeografisë së ardhshme,

për të bashkuar blerimet e ndara të degëve rrethore,

me trungun e moçëm të limfës së përbashkët!...

 

Shqiptar, o shqipo fluturimtar me dy zemra

dhe me fijen e atdheut lidhur te këmba,

dije se cepin tjetër të tendosur me përmallime,

e ke nga kjo anë, të lidhur tek zemra ime!...   

 

O biri im, me shqiponjën dykrenore skalitur në kraharor,

të puthsha ballin tënd krenar dhe syrin qiellor!...            

 

 

 


Contact

Krijimtariaime

Vullnet Mato
Rr. Ali Baushi
Pallati 3 shk.7 ap.66
Tirana, ALBANIA


Tel: +355 4 236 5201
Cel: 069 2275145